The relationship between selected lateralization factors and chewing side preferences

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24917/20837283.8.12

Keywords:

brain lateralization, chewing, primary functions, orofacial tract

Abstract

This article explores the phenomenon of the relationship between footedness and chewing preferences. Chewing, as one of the primary functions, is a very important activity from the perspective of speech therapy prevention and intervention. During eating, the teeth, masticatory muscles, tongue muscles, and muscles surrounding the oral cavity perform complex tasks and coordinate a series of precise movements (Pluta-Wojciechowska, 2013, p. 92–95). In this way, the biomechanical basis of the orofacial tract is formed, upon which proper articulation is built (Pluta-Wojciechowska, 2013, p. 44–46; 52). Chewing, belongs to the group of lateralized functions, is the activity performed asymmetrically. This phenomenon may be primarily correlated with the asymmetric anatomy of the brain and its functions. Researchers associated with medical sciences (dentistry, orthodontics, prosthetics), neurolinguistics, and neuropsychology are seeking connections between the lateralization and chewing preferences (Nissan and others, 2004; Barcellos and others, 2012; Rovia-Lastra and others, 2015; Lee and others, 2017). Unfortunately, in speech therapy these issues are very rarely discussed (Łuszczuk, 2020; Pluta‑Wojciechowska, 2022). It is suspected that the whole brain lateralization may allow for a more precise examination of the chewing pattern, help identify potential irregularities resulting from food processing habits, and consequently lead to conclusions that are significant for speech therapy practices. Due to the extensive nature of this topic, this article addresses only the issue of the correlation between footedness and the preferred chewing side.

References

Barcellos D.C., da Silva M.A., Batista G.R., Pleffken P.R., Pucci C.R., Borges A.B., Gomes Torres C.R., de Paiva Gonçalves S.E. (2012). Absence or weak correlation between chewing side preference and lateralities in primary, mixed and permanent dentition. Archives of Oral Biology, 57(8), 1086–1092.
Google Scholar

Bochenek A., Reicher M. (2019). Anatomia człowieka. Podręcznik dla studentów i lekarzy (t. 4). Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Google Scholar

Dominiak P., Kalecińska E., Dominiak M., Krawczykowska H. (2006). Obiektywna ocena zakresu ruchomości żuchwy na podstawie pomiarów linijnych – zasady pomiarów i interpretacja. Dental and Medical Problems, 41(1), 121–125.
Google Scholar

Dylczyk‑ Sommer A. (2020). Dysfagia. Część 1: zagadnienia ogólne. Anestezjologia Intensywna Terapia, 52, 229–235.
Google Scholar

Ingram J., Copeland M., Johnson D., Emond A. (2019). The development and evaluation of a picture tongue assessment tool for tongue‑ tie in breastfed babies (TABBY). International Breastfeeding Journal, 31, 1–5.
Google Scholar

Laskowska M. (2012). Częstość i postacie wad zgryzu u dzieci i młodzieży ze skoliozą idiopatyczną [rozprawa doktorska]. Warszawa: Warszawski Uniwersytet Medyczny.
Google Scholar

Lee S.M., Oh S., Jin Yu S., Lee K.M., Son S.A., Kwon Y.H., Kim Y.I. (2017). Association between brain lateralization and mixing ability of chewing side. Journal of Dental Sciences, 12(2), 133–138.
Google Scholar

Łuszczuk M. (2020). Czy (a)symetria w obrębie kompleksu orofacjalnego może być związana z preferencją ręki? Logopedia, 49(1), 83–94.
Google Scholar

Marchesan I. (2012). Lingual frenulum protocol. Orofacial Myology, 38, 89–103.
Google Scholar

Mendala‑ Kwoczek E. (2021). Przegryź to. Narząd żucia – od biomechaniki po emocje. W: M. Baj‑ Lieder, R. Ulamn Bogusławska (red.), Trudności w karmieniu niemowląt i małych dzieci, czyli jedzenie to nie bułka z masłem (s. 195–205). Warszawa: Wydawnictwo Pestka i Ogryzek.
Google Scholar

Nissan J., Gross M.D., Shifman A., Tzadok L., Assif D. (2004). Chewing side preferences as a type of hemi‑ spheric laterality. Journal of Oral Rehabilitation, 31(5), 412–416.
Google Scholar

Norton N.S. (2018). Atlas anatomii głowy i szyi dla stomatologów Nettera. Wrocław: Erba Urban & Partners.
Google Scholar

Okeson J.P. (2005). Leczenie dysfunkcji skroniowo‑ żuchwowych i zaburzeń zwarcia. Lublin: Czelej.
Google Scholar

Ostapiuk B. (2017). Ankyloglosja jako przyczyna artykulacyjnych trudności. W: S. Milewski, J. Kuczkowski, K. Kaczorowska‑ Bray (red.), Biomedyczne podstawy logopedii (s. 186–209). Gdańsk: Harmonia Universalis.
Google Scholar

Pluta‑ Wojciechowska D. (2013). Zaburzenia funkcji prymarnych i artykulacji. Podstawy postępowania logopedycznego. Bytom: Ergo‑ Sum.
Google Scholar

Pluta‑ Wojciechowska D. (2022). Tak zwane seplenienie boczne. O objawie i mechanizmie zaburzeń. Logopedia, 51(1), 205–224.
Google Scholar

Wędrychowska‑ Szulc B. (2016). Etiologia wad zgryzu. W: I. Karłowska (red.), Zarys współczesnej ortodoncji. Podręcznik dla studentów i lekarzy dentystów (s. 41–52). Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Google Scholar

Regner A. (2019). Wybrane techniki manualne wspomagające terapię ustno‑ twarzową. Wrocław: Continuo.
Google Scholar

Twardosz W. (red.) (2002). Wielka encyklopedia zdrowia. Poznań: Horyzont.
Google Scholar

Zembaty A. (2002). Diagnostyka dla potrzeb kinezyterapii (część ogólna). W: A. Zembaty (red.), Kinezyterapia (t. 1, s. 73–82). Kraków: Kasper.
Google Scholar

Published

2024-12-27

How to Cite

Szczudło-Oborska, W. (2024). The relationship between selected lateralization factors and chewing side preferences. ANNALES UNIVERSITATIS PAEDAGOGICAE CRACOVIENSIS. STUDIA LOGOPAEDICA, 400(VIII). https://doi.org/10.24917/20837283.8.12

Issue

Section

Articles